top of page
  • Writer's pictureLenka

Kapha dóša a jarné obdobie

Keď prídete do kontaktu s ajurvédou, ako prvé sa zoznámite s tromi dóšami - Váta, Pitta a Kapha. V organizme majú dóše svoju úlohu – Váta je energiou pohybu, Pitta je energiou premeny a Kapha je energiou rastu a spájania. Pozrime sa bližšie na Kapha dóšu a jarné obdobie, ktorému Kapha vládne.

Kapha dóša

Dóšická teória - Čo je Kapha dóša a ako sa prejavuje?


Podľa ajurvédy je každý človek tvorený kombináciou piatich prvkov: priestor, vzduch, voda, oheň, zeme. Tieto prvky sa v tele spájajú a vytvárajú tri typy energií nazývané dóše – Váta, Pitta a Kapha. Tak ako má každý človek odlišné odtlačky prstov, má aj individuálnu dóšu, konštitúciu. Teda špecifickú kombináciu fyzických, mentálnych a emocionálnych charakteristík.


Kapha je spojenie prvkov vody a zeme. Je spojená najmä so súdržnosťou, stabilitou a skladovaním energie: dáva ľuďom hmotu a silu. Na duchovnej úrovni sa spája s pojmami ako je láska, odvaha, vytrvalosť, oddanosť, odpustenie a stabilita.

Kapha dóša

Charakteristika Kapha dóše


Kaphy majú silnú stavbu tela, husté vlasy a veľké oči. Sú prirodzene pokojné, starostlivé a milujúce. Majú prirodzenú schopnosť užívať si život a sú spokojné s rutinou. Keď sú Kaphy v rovnováhe, sú to silní, lojálni, trpezliví, stáli a podporujúci ľudia. Jedenie je ich veľkou vášňou. V dôsledku toho majú celoživotnú tendenciu k nadváhe. Kaphy si nadovšetko cenia vnútorný pokoj, mier a harmóniu. Dokážu sa tešiť aj z maličkostí v živote, ľahko sa potešia a milujú veci, ktoré majú osvedčené.

váta pitta kapha

Čo sa stane v prípade zvýšenia Kaphy?


Typy Kapha majú tendenciu mať pomalú, ale stálu chuť do jedla a môžu bojovať s priberaním, pretože milujú jedlo (najmä sladké chute). No majú pomalšie trávenie. Jedným z prvých príznakov zvýšenia Kaphy je pomalý metabolizmus, pocit ťažkosti a nedostatok motivácie. Môže sa objaviť melanchólia a uzatvárenie sa do seba. Hlavným sídlom Kaphy sú pľúca, preto ľudia s nerovnováhou Kaphy mávajú často dýchacie ťažkosti a alergie.


Každá dóša prevláda aj v určitej časti dňa a v určitom ročnom období. V ajurvédskej praxi je dôležité poznať rytmy prírody, vedieť sa s nimi pohybovať a prispôsobovať sa im. Obdobie Kaphy je jar, preto sa na jar začína aj u každého človeka začína prirodzene zvyšovať Kapha (môžeme mať rôzne alergie, dýchacie ťažkosti, jarnú únavu, spomalené trávenie a problémy s imunitou). Ajurvédska medicína ponúka niekoľko účinných spôsobov, ako vyvážiť prebytok Kaphy a začať počas tohto obdobia prosperovať.

Kapha dóša

Harmonizácia Kaphy


Kapha je vyvážená čerstvo uvarenými zeleninovými jedlami, ktoré sú hrejivé, dobre korenené, suché a relatívne ľahko stráviteľné. Ideálne podávané teplé alebo horúce. Tieto potraviny upokojujú Kaphu tým, že vyrovnávajú produkciu hlienu, regulujú hladinu vlhkosti, udržiavajú primerané teplo a podporujú správne trávenie a vylučovanie. Kaphe sa darí na pomerne minimalistickej strave, s malým alebo žiadnym maškrtením, menším počtom sladkostí a veľkým množstvom čerstvého ovocia a zeleniny.

  • Doprajte si dostatok pohybu a buďte aktívni

  • Vyhýbajte sa ťažkým a mastným jedlám

  • Vyhnite sa ľadovým jedlám a nápojom

  • Vyhýbajte sa mliečnym výrobkom

  • Zmeňte svoju rutinu, zaraďte do života zmeny

  • Jedzte ľahké, ideálne vegetariánske jedlá

  • Žiadny denný spánok

koreniny

TIP: Zaujíma vás ajurvéda? Našli ste sa v Kapha dóši? Spoznajte všetky princípy ajurvédy v kurze: Online ajurvéda pre moderného človeka. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a budete ich vedieť aplikovať na sebe aj svojej rodine. Vaše poznatky môžete prehĺbiť ajurvédskou diagnostikou.


Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie lekárom, ani nemá za cieľ navádzať na zanedbanie či nenasledovanie pokynov lekárov. Napriek tomu verím, že vám priniesol mnoho zaujímavých informácií. Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.



Comments


bottom of page