top of page
  • Writer's pictureLenka

Jarné cviklové kofty s dhalom, ryžou a šalátom

Ak milujete cviklu, cviklové kofty sú skvelým spôsobom, ako ju zaradiť do každodenného jedálnička. Cviklové kofty sa perfektne hodia k šošovicovému dhálu, Basmati ryži a jarnému šalátu. Určite vyskúšajte tiež :)

Jarné cviklové kofty s dhalom, ryžou a šalátom

Náročnosť: začiatočníci

Príprava: 1 hodina

Porcia: 2 porcie

Pôsobenie na dóše: V- P+ K-


Na cviklové kofty potrebujeme:

  • 1 menšia cvikla

  • 2-3 PL múka (pšeničná, pohánková,...)

  • 2-3 PL strúhaný kokos

  • hrsť slnečnicových semienok

  • 1 ČL himalájska soľ

  • 1 ČL kurkuma

  • 1 ČL mletý koriander

  • 1/4 ČL garam masala

Na šošovicový dhál potrebujeme:

  • 90g červená šošovica

  • 2 PL ghee (alebo olej)

  • 2 PL strúhaný kokos

  • 1 ČL rímska rasca

  • 1 ČL horčičné semienka

  • 2 PL nastrúhaný čerstvý zázvor

  • 1/2 ČL asafoetida

  • 1/4 ČL garam masala

  • 1 ČL kurkuma

  • 1 ČL himalájska soľ

  • 1 ČL trstinový cukor

Ryža:

  • 1 PL ghee (alebo olej)

  • 140g Basmati ryža

Jarný šalát:

  • 100g rukola (prípadne čínska kapusta)

  • 3-4 reďkovky

  • 1/2 paprika kápia

  • 3-4 cherry paradajky

  • 1 ČL citrónová šťava

  • hrsť slnečnicových semienok (nemusí byť)

Postup:

  1. Na začiatok si dáme variť cviklu na cca 30-40 minút.

  2. Kým sa cvikla varí, pripravíme si šošovicový dhál. Na rozohriatej panvici rozpustíme ghee a pridáme najprv celé koreniny – rímska rasca, horčičné semienka a nastrúhaný zázvor. Ak začnú horčičné semienka praskať, pridáme mleté korenie – asafoetidu, kurkumu, garam masalu. Orestujeme 30 sekúnd a pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, strúhaný kokos a chvíľku restujeme. Potom pridáme vodu (asi 300ml), prikryjeme pokrievkou a varíme 30 minút. V prípade potreby pridáme vodu. Ku koncu varenia ešte osolíme a ocukríme.

  3. Prejdeme na prípravu ryže. Ryžu si najprv prepláchneme. Do hrnca pridáme najprv ghee a pár sekúnd opražíme, pridáme prepláchnutú ryžu, pár sekúnd opražíme a zalejeme vodou. Varíme 18 minút.

  4. Uvarenú cviklu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme múku, strúhaný kokos, semienka a korenia (kurkuma, koriander, soľ, garam masala). Zmes má byť tuhá (v prípade potreby ešte pridáme múku). Vytvarujeme tenké kofty (môžu byť aj guličky) a vypražíme na slnečnicovom oleji cca 8 minút z každej strany. Alebo pečieme v rúre na 180°C 20 minút.

  5. Na záver si pripravíme jarný šalát. Zmiešame rukolu, nakrájané reďkovky, papriku, cherry paradajky. Pridáme citrónovú šťavu, môžeme pridať aj semienka a premiešame.

  6. Hotové cviklové kofty podávame s dhálom, ryžou a šalátom.


Prajem dobrú chuť. Nezabudnite mi dať v komentároch vedieť, ako sa vám tento jarný recept podaril :-)


TIP: Chcete sa naučiť variť podľa ajurvédy? Nahliadnite do individuálneho kurzu varenia podľa ajurvédskych princípov. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a odídete domov s viac ako 30. receptami, ktorými ohúrite celú rodinu. Alebo sa chcete dozvedieť aká ste dóša? Začnite s ajurvédskou diagnostikou.


Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.

Comentários


bottom of page