top of page
  • Writer's pictureLenka

Paneer butter masala so škoricovou ryžou

Ak hľadáte pravú Indiu, vsaďte na paneer butter masala. Ide o jedno z najchutnejších indických jedál. A ak ho viete správne pripraviť, budete sa zalizovať až za ušami. Naučte sa pripraviť božský recept na paneer butter masala podľa ajurvédskych princípov :)

Paneer butter masala

Náročnosť: pokročilí

Príprava: cca 40 minút

Porcia: 2 väčšie porcie / 3 menšie porcie


Pôsobenie na dóše: V= P+ K=


Na omáčku potrebujeme:

  • slnečnicový olej a hrubý plátok masla

  • 6-8 ks klinčeky

  • 3-5 ks zelené kardamómy

  • 1 ČL sušený zázvor

  • 1 ČL asafoetida

  • 3 veľké paradajky

  • hrsť kešu orechov

  • 200ml voda

Na dochucovaciu kari zmes potrebujeme:

  • slnečnicový olej a hrubý plátok masla

  • 1/2 ČL mletá kurkuma

  • 1/2 ČL mletý koriander

  • 1/2 ČL mletá rímska rasca

  • 1/2 ČL garam masala

  • 2 ČL himalájska soľ

  • na záver ešte sladká smotana

Škoricová ryža:

  • 1 PL ghee

  • 1 ČL škorica

  • 150g Basmati ryža

Indický syr:

  • 200g indický syr paneer (panýr) z 2 litrov mlieka (dá sa veľmi ľahko vyrobiť doma alebo kúpiť v Kauflande)

Postup:


1. Príprava omáčky

  • Na začiatku si v panvici rozohrejeme olej a maslo. Pridáme celé klinčeky a kardamón. Počkáme, kým sa uvoľní intenzívna vôňa korenia.

  • Potom pridáme sušený zázvor a asafoetidu, premiešame a hneď pridáme nakrájané paradajky a kešu. Na panvicu dáme pokrievku a dusíme 25 minút na miernom plameni. Po 10-15. minútach pridáme vodu, aby sa nám to nepripaľovalo. Prejdeme na prípravu ryže.

2. Príprava ryže

  • Kým sa nám zmes dusí, pripravíme si ryžu. V hrnci rozohrejeme 1 PL ghee, pridáme škoricu, orestujeme 30 sekúnd, potom pridáme prepláchnutú ryžu, chvíľku orestujeme a zalejeme vodou (tak aby bola ryža 1-2 cm pod hladinou). Varíme 18 minút a scedíme.

3. Rozmixovanie omáčky

  • Po 25. minútach zmes rozmixujeme kvalitným mixérom na hladkú omáčku. Dáme sa pozor, aby boli všetky celé korenia poriadne zmixované. V prípade potreby pridáme vodu.

4. Príprava kari zmesi do omáčky a dokončenie omáčky s panýrom

  • Teraz prejdeme na prípravu kari zmesi. V ďalšej panvici si rozohreme olej a maslo. Pridáme všetky práškové korenia a restujeme 30 sekúnd.

  • Do tejto kari zmesi pridáme našu pripravenú rozmixovanú omáčku, necháme prejsť varom. V prípade potreby pridáme trochu vody. Na záver pridáme na kocky nakrájaný paneer a 2-3 PL kvalitnej sladkej smotany a máme hotovo. Omáčku podávame spolu s ryžou a vychutnávame si každé sústo, lebo je to fakt božské.

Prajem vám dobrú chuť. Nezabudnite mi dať v komentároch vedieť, ako sa vám recept na paneer butter masala podaril :-)


TIP: Chcete sa naučiť variť podľa ajurvédy? Nahliadnite do individuálneho kurzu varenia podľa ajurvédskych princípov. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a odídete domov s viac ako 30. receptami, ktorými ohúrite celú rodinu. Alebo sa chcete dozvedieť aká ste dóša? Začnite s ajurvédskou diagnostikou.


Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.



Comments


bottom of page