top of page
Writer's pictureLenka

Kapustníky so šalátom a zemiakovou kašou

Hľadáte recept, ktorý počas chladného počasia zahreje telo i myseľ? Práve ste ho našli. Vyskúšajte chrumkavé kapustníky so zemiakovou kašou a mrkvovým šalátom. Ak máte radi kyslú kapustu, tento vegan recept si určite zamilujete :-)

Kapustníky so šalátom a zemiakovou kašou

Náročnosť: začiatočníci

Príprava: 40 minút

Porcia: 2 osoby

Pôsobenie na dóše: V- P+ K+


Na zemiakovú kašu potrebujeme:

  • 4 ks zemiaky

  • štvrtina hokaido tekvice (môžeme vynechať)

  • 50g mrazený hrášok

  • 50g rastlinné maslo

  • 50ml - 100ml rastlinné mlieko (podľa chuti)

  • 1 ČL himalájska soľ

  • 1 ČL kardamón

Rada: Podľa ajurvédy je pre telo nekompatibilné prijímať mliečne produkty spolu s kyslými potravinami. Preto zemiakovú kašu radšej pripravte s rastlinným mliekom aj maslom.


Na kapustníky potrebujeme:

Rada: Hrašku zmes kúpite v takmer každej zdravej výžive. Je perfektná na obaľovanie aj zahusťovanie jedál.


Na šalát potrebujeme:

  • 1ks postrúhaná väčšia mrkva

Rada: Ak máte zvýšenú Váta dóšu, pridajte do šalátu trochu citrónovej šťavy a slnečnicové semienka.


Postup:

  1. Na začiatok si ošúpeme a nakrájame na kocky zemiaky a hokaido. Spolu s mrazeným hráškom dáme variť na 25 minút.

  2. Kým sa zemiaky, hokaido a hrášok varia, pustíme sa do tvorby kapustníkov. Najprv si prepláchneme kapustu pod tečúcou vodou. Potom vodu odvapkáme a preložíme do misky.

  3. Ku kapuste pridáme korenia, múku a poriadne pomiešame. Nakoniec pridáme hrašku zmiešanú s trochou vody (náhrada za vajíčko). Vzniknutá zmes má byť mierne tekutá.

  4. Na panvici si rozpálime olej / ghee a zmes pridávame s polievkovou lyžicou – na jednu placku 2 polievkové lyžice zmesi. S lyžicou vytvarujeme placku a pražíme približne 8 minút z každej strany.

  5. Zemiaky, hrášok a hokaido precedíme a popučíme na zemiakovú kašu. Pridáme soľ, kardamón, maslo a mlieko.

  6. Podávame spolu s mrkvovým šalátom a užívame si každé sústo, pretože kapustníky su fakt dobré :-)


Prajem dobrú chuť. Nezabudnite mi dať v komentároch vedieť, ako sa vám kapustníky podarili :-)



TIP: Chcete sa naučiť variť podľa ajurvédy? Nahliadnite do individuálneho kurzu varenia podľa ajurvédskych princípov. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a odídete domov s viac ako 30. receptami, ktorými ohúrite celú rodinu. Alebo sa chcete dozvedieť aká ste dóša? Začnite s ajurvédskou diagnostikou.


Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.

Comments


bottom of page