Chcete dať svojmu telu pauzu, stlačiť tlačidlo reset v tráviacom systéme a urobiť si krátky detox? 3 dňový detox jedálniček podľa ajurvédy je veľmi jednoduchý a zvládne ho každý. Detox je ideálne vykonať pri zmene ročných období alebo po sviatkoch. Prečítajte si viac o ajurvédskom detoxe.
Výhody detoxu podľa ajurvédy
Detox sa v ajurvéde považuje za dôležitú súčasť životného štýlu. Pravidelný detox tela slúži na odstránenie nahromadených toxínov z mysle a tkanív, čím podporuje optimálne zdravie človeka. V ajurvéde rozlišujeme dva hlavné druhy toxínov:
Fyzické toxíny nachádzajúce sa v jedle a v prostredí
Emocionálne toxíny – negatívne myšlienky, chronický stres a bolestivé zážitky, ktoré ste úplne nestrávili
Najdokonalejší ajurvédsky detox zvaný Panchakarma trvá až niekoľko týždňov. Ale aj trojdňový detox podľa ajurvédskych princípov prináša telu veľa výhod. Detoxu by sa však mali vyhnúť ženy počas menštruácie, tehotenstva a dojčenia. Taktiež nie je vhodný pre príliš oslabených ľudí. 3 dňový detox v skratke:
Zlepšuje trávenie a funkciu metabolizmu
Podporuje pravidelné a vyvážené vylučovanie
Podporuje udržanie zdravej telesnej hmotnosti
Prináša viac energie, vitality a nadšenia pre život
Podporuje vyvážený spánkový cyklus
3 dňový detox a jedálniček podľa ajurvédy
1. Pripravte sa na zjednodušenie stravy:
3 dňový detox jedálniček si bude vyžadovať prípravu. Začnite tým, že si naplánujete čas na samotný detox. Najvhodnejšie je vyhradiť si trojdňove obdobie bez práce, aby ste sa dokonale zharmonizovalli, oddýchli si a načerpali novú energiu. Môžete si napríklad dať záväzok, že s detoxom začnete v sobotu ráno a dokončíte ho v pondelok večer.
Raňajky – ako prvé jedlo dňa si môžete vybrať medzi jedlom kitchari alebo jednoduchou ryžovou kašou (recepty nájdete na konci tohto článku)
Obed a večera – na obed a večeru sa jedáva len kitchari, čo je ajurvédska detoxikačná zmes ryže basmati a mungo fazuliek
Zelenina – kitchari môžete podávať s naparenou zeleninkou, ochutenou rozpusteným ghí, citrónovou šťavou a štipkou soli. Chuť kitchari možete obohatiť aj 1/2 avokáda s citrónovou šťavou a štipkou kvalitnej soli
2. Počas detoxu vynechajte:
Živočíšne a mliečne výrobky (ghee je v poriadku)
Rafinovaný cukor a výrobky z múky
Konzervované, spracované jedlá a jedlá zohrievané v mikrovlnke
Fermentované potraviny vrátane uhoriek a octu
Studené a surové potraviny
Vyprážané jedlá
Alkohol
Kofeín
Čokoláda
3. Po celý deň očisty pite zázvorový čaj a prevarenú teplú vodu
Počas detoxikácie je dôležité pravidelne dopĺňať do tela tekutiny. Ajurvéda odporúča zázvorový čaj na prečistenie tela a posilnenie tráviaceho systému. Môžete piť niekoľko šálok denne, podľa tolerancie. Pre ľudí typu Pitta sa odporúča zázvorový čaj riediť vodou a jeho chuť spestriť ochladzujúcimi feniklovými semienkami.
Detoxikačne pôsobí aj teplá prevarená voda. Jeden liter vody nechajte zovrieť a počkajte, kým sa objem zredukuje na polovicu. Prelejte do termosky a počas dňa pomaly popíjajte. Prevarená voda sa ale nevstrebáva, preto je potrebné prijímať aj ďalšie tekutiny, ideálne už spomínaný zázvorový čaj alebo harmančekový čaj.
4. Naplánujte si svoje ráno
Vstávajte skoro, ideálne už okolo 6:00
Po prebudení si vyčistite najprv jazyk škrabkou a potom umyte zuby prírodnou zubnou pastou
Vypite teplú vodu, aby ste prečistili a prebudili tráviaci trakt
Po vypití teplej vody sa odporúča vykonať veľkú potrebu
Doprajte si teplú sprchu
Pred raňajkami užívajte na lačno 1 PL teplého ghee. Vnútorné olejovanie slúži na uvoľňovanie toxínov rozpustných v tukoch
Pripravte si raňajky a čaj
5. Dodržujte denný režim
Jedzte v konzistentných časoch. Raňajkujte medzi 7. až 8. hodinou, obedujte medzi 12. až 13. hodinou a večerajte medzi 17. až 18. hodinou
Po jedle nepite cca jednu hodinu
Po 18. hodine už nič viac nejedzte
Vyhnite sa vyjedaniu medzi jedlami
Zostaňte hydratovaní. Pite aspoň 8-12 šálok tekutín denne
6. Večerná rutina
Pred sprchou sa naolejujte teplým sezamovým olejom. Sezamový olej podporuje prirodzenú detoxikáciu tela. Potom si doprajte teplú sprchu, ale olej úplne nezmývajte. Je dobré na tele nechať jemnú vrstvu oleja
Užívajte Triphalu. Asi pol hodiny pred spaním pridajte 1/2 ČL Triphala prášku do šálky čerstvo prevarenej vody. Nechajte vychladnúť a vypite. Všetko o Triphale si môžete prečítať v tomto článku.
Oddýchnite si a choďte spať do 22. hodiny
7. Podporte detox
Udržujte sa v kľude a v tichu. Minimalizujte stres a vystavovanie sa rušivému prostrediu. Počas detoxu sa môžete venovať jemnej joge a meditácii
Ak sa počas detoxu alebo po ňom objavia intenzívne emócie, pozorujte ich s oddeleným vedomím a dovoľte im jednoducho prejsť
Recepty pre detox
1. Jednoduchá ryžový kaša
3 dňový detox jedálniček pozostáva hlavne z kitchari, ktoré sa jedáva 3-krát denne. Ako alternatívu si môžete na raňajky pripraviť aj veľmi chutnú ryžovú kašu. Lákavé aromatické koreniny v kaši naplnia vaše ráno krásnou vôňou.
Potrebujeme
1 šálka ryža basmati
1/4 ČL dlhý peper
1/4 ČL mletý kardamón
1/4 ČL škorica
4ks sušené datle
1 PL ghee
štipka himalájskej soli
voda
Postup
Nasekajte datle. Nad strednom plameni zohrejte hrniec a pridajte ghee. Keď sa roztopí, pridajte prepláchnuzú ryžu. Nepretržite miešajte 2-5 minút, kým nezavonia sladko a kým sa všetka ryža neobalí ghee.
Pridajte korenie a datle. Miešajte ešte jednu minútu. Pridajte vodu a priveďte do varu. Hrniec prikryjete a duste asi 20 minút.
Nechajte vychladnúť a podávajte.
2. Recept na kitchari
Kitchari alebo kičrí je ľahko stráviteľné jedlo, čo z neho robí úžasného pomocníka pre akýkoľvek typ očisty. Konzistencia by mala byť mäkká, podobne ako kaša.
Potrebujeme
1 šálka ryža basmati
1/2 šálky polený mung dál (dá sa kúpiť online cez ajurshop)
2 lyžice ghee
1 ČL himalájska soľ
6 šálok vody
2 šálky ľahko stráviteľnej zeleniny (ako je špargľa, mrkva, zeler, zelené fazuľky, tekvica, sladké zemiaky alebo cuketa)
+ Zmes korenia (dajú sa kúpiť online cez ajurshop)
1/4 ČL čierne horčičné semienka
1/2 ČL rímska rasca
1/2 ČL kurkuma
1 ČL mletý koriander
1/2 ČL mletý fenikel
štipka asafoetidy
1 PL čerstvý strúhaný zázvor
Postup
Polený mung dál namočte cez noc (alebo aspoň na 4 hodiny).
Namočenú vodu sceďte, spojte mung dál s ryžou a prepláchnite.
V hrnci zohrejte ghee na strednom ohni. Pridajte čierne horčičné semienka, rascu a pár minút restujte, kým horčičné semienka nezačnú praskať.
Pridajte kurkumu, koriander, fenikel, asafoetidu a čerstvý zázvor. Krátko (max. 30 sekúnd) miešajte.
Zmes ryže a munga vmiešajte do korenia a za stáleho miešania chvíľu restujte.
Pridajte 6 šálok vody a priveďte do varu.
Keď kitchari vrie, primiešajte soľ, znížte teplotu, prikryte a varte asi 40 minút.
Medzitým si nakrájajte zeleninu. Približne v polovici procesu varenia pridajte zeleninu.
Pokračujte vo varení, kým sa ryža, dal a zelenina úplne neuvaria. Snažte sa, aby po dokončení zostalo v kitchari veľmi málo vody (kitchari nemá byť suché ani veľmi riedke).
Nechajte vychladnúť a podávajte.
TIP: Zaujíma vás ajurvéda? Spoznajte všetky princípy ajurvédy v kurze: Online ajurvéda pre moderného človeka. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a budete ich vedieť aplikovať na sebe aj svojej rodine. Vaše poznatky môžete prehĺbiť ajurvédskou diagnostikou.
Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie lekárom, ani nemá za cieľ navádzať na zanedbanie či nenasledovanie pokynov lekárov. Napriek tomu verím, že vám priniesol mnoho zaujímavých informácií. Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.
Comentários